Zorginstelling Incluzio biedt al jaren jeugdzorg aan binnen regio’s met een taakgerichte aanpak. Directeur-bestuurder Roxana Asmus is enthousiast over de taakgerichte variant en vertelt over haar ervaringen.

Roxana Asmus is directeur-bestuurder van zorgaanbieder Incluzio.

Bekijk het onderzoek  Taakgericht werken met jeugdhulpcosortia: kansrijk maar complex.

“Durven loslaten; dat is wat mij betreft essentieel bij de transformatie van jeugdzorg. Veel organisaties zijn, vaak door financiële spanning ingegeven, bezig met behouden van wat ze hebben. Inspanningsgerichte bekostiging, oftewel P maal Q, stimuleert deze houding. Als aanbieder levert het je voordeel op om meer volume te maken, waardoor de transformatie op de tweede plaats komt. Bij Incluzio werken we bijna alleen nog maar met taakgerichte bekostiging. Door de focus te verleggen van inkomsten genereren naar impact maken, ontstaat er rust en ruimte om een cultuurverandering in te zetten. Samen verantwoordelijk zijn voor het slagen van het lokale jeugdstelsel, zorgt voor energie, eigenaarschap en daadkracht door de hele organisatie heen. Een taakgerichte bekostiging dwingt je om te innoveren; om het vastgestelde budget dat binnenkomt in te zetten om maximale impact te organiseren.”

Gezamenlijke opgave

“In de gemeente Hollands Kroon zijn wij als enig aanbieder verantwoordelijk voor de Wmo en de Jeugdwet. We werken hierbij met een aantal onderaannemers, die we aansturen op basis van een eenduidige visie en uitgangspunten. Samen met de gemeente denken we na over de gewenste doelen, bijvoorbeeld minder kinderen die verblijven in een residentiële woonvorm. Door deze heldere en overzichtelijke structuur in de hele gemeente, boeken we samen resultaten. Het aantal kinderen in residentiële woonvormen neemt in deze gemeente al jaren af. En, iedereen is met elkaar verbonden en voelt zich mede eigenaar van de gezamenlijke opgave.”

Toekomstbestendig jeugdzorgstelsel

“Ook in Den Haag werken we vanuit een taakgerichte financiering, binnen het consortium Kracht. Samen met de gemeente bouwen we hier de aankomende acht jaar aan een toekomstbestendig jeugdzorgstelsel. De kracht van deze opdracht is dat er een duidelijke stip op de horizon is bepaald. Met de gemeente monitoren we de beweging daarnaartoe. Elk jaar kijken we wat er nodig is om een stapje dichterbij ons gezamenlijke doel te komen. De taakgerichte aanpak biedt hierbij ruimte voor bijsturen, aanpassen en doorontwikkelen. Deze werkwijze vraagt van onze organisatie om inzichtelijk te maken wat we doen en welke resultaten en effecten we behalen. Wat laat de data zien en waar moeten we op bijsturen? Een mooi voorbeeld uit Den Haag is JoinUs, een training voor jongeren die eenzaam zijn. Het is evidence-based, heeft een jarenlang duurzaam effect en richt zich op het vergroten van sociale contacten. Vaak is er na inzet van JoinUs helemaal geen behandeling vanuit jeugdhulppartners meer nodig. Zo’n training laat zien dat er heel veel mogelijk is, zonder dat hierbij gespecialiseerde professionals worden ingezet.”

"Maak zakelijke afspraken, bespreek wat je doet als het lastig wordt en werk vanuit vertrouwen samen."

Verandering duurt jaren

“Veranderen is echt niet altijd makkelijk. Vaak is er weerstand, soms ook binnen onze eigen organisatie. En een echte verandering, in cultuur en gedrag, duurt jaren. Wat noodzakelijk is om echt te transformeren zijn goede randvoorwaarden, zoals taakgerichte bekostiging, een langjarig contract en partnerschap met de gemeente. Zorg dat je daar voldoende aandacht aan besteedt. Maak zakelijke afspraken, bespreek wat je doet als het lastig wordt en werk vanuit vertrouwen samen. Het sturingsmodel van Simons, waarmee we werken in bijvoorbeeld Den Haag en Utrecht, helpt hier enorm bij. Als je de samenwerking goed met elkaar hebt ingericht, kom je er over de as van de inhoud altijd uit.”

Goed onderbouwde financiering

“Zorg ook dat je een goed onderbouwde financiering krijgt van de gemeente en er ondernemend instapt. Natuurlijk zitten er ventielen in een contract voor onverwachtse ontwikkelingen, maar in principe moet je als aanbieder voor het lumpsumbedrag gewoon je taak uitvoeren. Het kan niet zo zijn dat je in oktober geen capaciteit meer hebt om nieuwe aanmeldingen op te pakken. En heel belangrijk: geef binnen je eigen organisatie voldoende ruimte aan trainingen en aan de ontwikkeling van medewerkers en het tussenmanagement. Zorg ervoor dat de veranderopgave tussen de oren komt te zitten. Als de hele organisatie het veranderen ademt, wordt het echt leuk om te doen.”

Abonneren op JA Magazine

Abonneer je gratis op het online magazine van de Jeugdautoriteit en ontvang vier keer per jaar de nieuwe editie altijd direct in je mailbox.