Foto Tineke Dijkstra

Stand van de Jeugdzorg 2024

Ten opzichte van vorig jaar zijn de problemen in de jeugdsector eerder groter dan kleiner geworden. Aanbieders met acute financiële problematiek vertegenwoordigen inmiddels zo’n 30% van de omzet in de sector. Dit betekent tegelijk een bedreiging voor de continuïteit van de jeugdzorg. Dit komt naar voren in de Stand van de Jeugdzorg 2024, die de  Jeugdautoriteit vorige week publiceerde. JA-directeur Kees van Nieuwamerongen overhandigde de Stand van de Jeugdzorg eind vorige week aan staatssecretaris Karremans van Jeugd, Preventie en Sport. 

Bekijk (het nieuwsbericht over) de Stand van de Jeugdzorg 2024

Week van de standaarden (met bijdrage JA)

Ook dit jaar organiseert het Ketenbureau i-Sociaal Domein de Week van de Standaarden: een week vol inspirerende en leerzame sessies rondom vereenvoudiging en standaardisering in de uitvoering van de Jeugdwet en de Wmo. Dit jaar vindt de week plaats van 11 tot en met 15 november. De Jeugdautoriteit levert een bijdrage aan de Masterclass ‘Eenduidigheid in de jeugdhulptarieven: hoe kom je in verbinding?', waarbij wij ingaan op ons onlangs gepubliceerde tarievenonderzoek. De Masterclass is gericht op medewerkers op het gebied van inkoop/verkoop jeugdhulp, contractmanagers en beleidsmedewerkers. Met deze sessie wil het Ketenbureau een constructieve discussie organiseren over het verbeteren van de onderbouwing van jeugdhulptarieven. Door verschillende partijen samen te brengen krijgen we inzicht in hoe iedereen kan bijdragen om vooruitgang te boeken in deze situatie van verstrikte tariefvorming. Ben jij erbij?

Registreer je nu voor de Week van de Standaarden

Meer eenduidigheid nodig voor beter onderbouwde jeugdhulptarieven

Om tot goed onderbouwde tarieven in de jeugdzorg te komen zijn duidelijk afgebakende product- en resultaatomschrijvingen nodig. Ook is eenduidige informatie nodig over wat het kost om een product of resultaat te leveren. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Rode draden in tarievenonderzoeken jeugdhulp’ van de Jeugdautoriteit. Het Kennis- en Informatiepunt Tarieven van de Jeugdautoriteit heeft recent onderzocht hoe jeugdhulptarieven tot stand komen en hoe dit proces beter kan.

Naar het rapport over tarievenonderzoeken

Nieuwe Monitor JeugdzorgPlus verschijnt eind oktober

Eind oktober publiceert de Jeugdautoriteit een nieuwe Monitor JeugdzorgPlus, met peildatum 30 juni 2024. In de Monitor JeugdzorgPlus inventariseert de JA de capaciteit en bezetting in de gesloten jeugdhulp. Wil je op de hoogte worden gehouden van deze en andere aankomende publicaties van de JA? Stuur dan een bericht naar communicatie@jeugdautoriteit.nl. Of bekijk de vorige Monitor JeugdzorgPlus, met peildatum 31 maart, op onze website.

In casuïstiek bij de Jeugdautoriteit: klein in aantal, groot in risico

18 aanbieders zitten op dit moment in casuïstiek bij de Jeugdautoriteit. Samen vertegenwoordigen zij 30% van de omzet op jeugdhulp. Jan Menting (landelijk ambassadeur van het Ondersteuningsteam Zorg voor Jeugd (OZJ) en Kees van Nieuwamerongen (directeur van de Jeugdautoriteit) gingen eind juni in gesprek met bestuurders van Levvel, iHub onderwijs & familiezorg, VNG en Jeugdzorg Nederland, om te leren van lessen uit het verleden. Ze schreven er een blog over op de website van de Jeugdautoriteit. Het belangrijkste aandachtspunt om de jeugdzorg te verbeteren: relatie, relatie, relatie.

Lees de blog

Meer nieuws op jeugdautoriteit.nl